Zehirlenme, insanlarda görüldüğü gibi hayvanlarda da görülebilir. Köpek zehirlenmesi de mevcuttur. Bu hayvanlardan biri de köpektir. İlaç, bitki, kemirgenler, bahçe ürünleri, çikolata parçaları ya da kemirgenler köpekleri zehirleyebilecek etkenler arasındadır.
Köpek Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Ancak köpeklerin zehirlenmesini gösterdiği tepki ve belirtilerle anlamak mümkündür. Bu yazıda sizlere köpek zehirlenmesi belirtileri ve sonrasında nasıl müdahale etmeniz gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz.
- Ağızdan gelen salya ve köpükler
- Halsizlik
- Nefes alırken zorlanma
- Diş etlerindeki renkler
- Sindirim ve bağırsak sorunları
- Davranış değişiklikleri
Köpeklerde zehirlenme belirtileri zehirlendikleri maddelere göre değişkenlik gösterebilir. Toksik zehirlenme söz konusuysa köpekteki salya miktarı artmaktadır. Gıda zehirlenmelerinde ise kusma ve ishal gibi sindirim problemleri görülebilir.
Zehirli kimyasal ya da bitkisel maddeler köpek vücuduna girdiği zaman köpeğin ağzından salya ve köpükler gelebilir.
Köpek zehirlenmesi belirtileri arasında halsizlik sıklıkla görülen bir durumdur. Herhangi bir zehirlenmeye maruz kaldığında köpek halsiz düşecektir.
Köpek zehirlenmelerinde nefes problemleri de görülür. Nefes darlığı, nefes alırken zorlanma ya da hırıltı bir şekilde nefes alıyorsa bu da zehirlenmiş olma ihtimalinin bir belirtisidir. Bu durum acil bir müdahele gerektirir.
Köpeklerin dişlerinde solma, sararma ya da mavi renge dönüşme varsa bu da zehirlenmesinin belirtilerindendir. Zehirlendikleri maddeye göre bu renkler farklılık gösterebilir. Dolayısıyla diş eti rengi de zehirlenmede dikkat edilmesi gereken belirtilerden biridir.
Bazı zehirlenmelerde köpekler mide bulantısı, kusma ve ishal gibi bağırsak sorunları yaşayabilir. Bitki ya da gıda zehirlenmesinde köpek kusabilir. Bu durumlarda acilen veterinere gidilmesi gerekir.
Çikolata zehirlenmelerinde köpekte gözlemlenen bazı davranış değişiklikleri vardır. Bunlar aşırı heyecan ve yerinde duramama gibi durumlardır. Ancak farklı maddelere bağlı olan zehirlenmelerde ise hareketlerinin yavaşlaması ve sakinleşmesi de gözlemlenir.
Zehirlenmiş Köpeğe Nasıl Müdahale Edilir?
Yukarıda bahsettiğimiz herhangi bir durumu köpeğinizde gözlemlediyseniz ve zehirlenme şüphesini düşünüyorsanız acilen veterinere götürmelisiniz. Acil müdahale her zaman daha iyi olacaktır. Köpeğinizin zehirlenme durumlarında masraflarını karşılaması için köpek sigortası yaptırabilirsiniz. Böylece herhangi bir muayene, tedavi ve bakım masraflarını ödemeden köpeğinizi iyileştirebilirsiniz. Dolayısıyla köpek sigortası bu gibi durumlar için önem arz eden bir sigorta çeşididir.
Zehirlenme belirtileri gösteren köpek en kısa süre içerisinde en yakın veteriner kliniklerinden birisine götürülmeli ve mümkün olduğu kadar kısa bir sürede profesyonel destek almalıdır. Ancak bu şekilde tehlike tamamen uzaklaşmış ve köpeğinizi terk etmiş olur.