Eğer köpek sahibiyseniz ve evcil hayvanlarınıza sağlıklı, mutlu bir hayat yaşatmak istiyorsanız onlar hakkında en ufak bilgileri dahi bilmeniz gerekir. Köpekler kaç yavru doğurur öğrenmeniz gerekenler arasındadır. Köpeklerimizin doğum süreçlerinin ve sonrasının nasıl geçeceği hakkında bilgi edinmeniz, acil durumlarda onların yardımına koşmamızı sağlar.

Köpekler Kaç Yavru Doğurur?

Köpek dostlarımızı ilk sahiplendiğimiz günden itibaren zamanla ailemizin bir parçası haline gelirler. Evcil hayvanlarımız için en sağlıklı yöntemin kısırlaştırma olduğu hepimizin bildiği bir gerçektir. Doğum sırasında ve gebelik sürecinde oluşabilecek tehlikeleri engellediğinden dolayı eğer evcil hayvan sahibi iseniz köpeğinizin sağlığı için mutlaka yaptırmanız gereken bir ameliyattır. Ancak bazı nedenlerden dolayı köpeğinizi kısırlaştırmak istemeyebilirsiniz, ya da durumunuz buna el vermeyebilir. Bu gibi nedenlerden dolayı köpekler kaç yavru doğurur bilmeniz, olası durumlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır:

Köpeklerimizde gebelik sık sık görülebilir. Köpeğinizin kaç yavru doğurabileceği yaşına, cinsine ve boyutuna göre değişiklik göstermesi sık olarak görülsede, ortalama olarak bir köpeğin doğurabileceği yavru sayısı 5-15 arasındadır. Bazı nadir durumlarda bu sayının 19’a çıktığı bile görülmüştür. Köpeğiniz anormal bir durum olmadığı sürece doğum işlemini kendi kendini tamamlayabilir. Ancak bir şeylerin ters gittiğini hissediyorsanız ve doğumun 42 saatten fazla sürmesi gibi belirtiler görüyorsanız mutlaka size en yakın veterinere gitmeniz gerekir.

Minik dostlarımız olan köpekler 10 aylık olduktan sonra hamile kalabilmektedirler. Köpeğiniz kızgınlık dönemine girdiğinde bazı belirtiler ile birlikte bunu size anlatmaya çalışırlar. Dişi ve erkek köpeklerde değişiklik göstersede bazı ortak olan özelliklerde vardır. Bunlardan bazıları sürekli idrara çıkmaları, dikkatlerinin dağınık olması, evin çeşitli köşelerine tuvaletlerini yapmaları, Agresif davranmalarıdır. Bu hareketlerden birden fazlasını gördüğünüzde köpeğinizin kızgınlık dönemine girdiğini anlayabilirsiniz.

Köpekler Yılda Kaç Tane Yavru Doğurur?

Köpeklerlerimizde bazı hayvanlarda olduğu gibi yıl içerisinde birden fazla kez doğum yapabilmektedirler. Dişi köpekler ortalama olarak yılda 2 kere doğum yapabilmektedir. Bir doğumda 7 yavru doğurduklarını düşündüğümüz zaman, 1 yıl içerisinde 14 tane yavru doğurduklarını söyleyebiliriz. 6 ayda bir döngülerini tamamlayan dişi köpeğinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız ancak emin değilseniz, bir veteriner hekime giderek köpeğinizin kaç yavrusu olacağı gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.

Hayvanların doğum sırasında geçirdikleri süreleri türlerine göre farklılık göstermektedir. Köpeklerde ise eğer 8 yavru doğuruyorlarsa doğum süresi yaklaşık olarak 13 saat sürer. Bazı durumlarda ise 9 yavrudan sonrasında doğum saati 31 saate uzayabilmektedir. Köpekler kaç yavru doğurur öğrendiyseniz ancak köpeğinizin doğumu ve gebelik sürecinde neler yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız bir veterinere gidip köpeğinize yapmanız gereken bakımlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Veterinerbul sayesinde aradığınız veterineri anında bulabilirsiniz.

Cevap yazın