Kedi tırmığı hastalığı kedilerin tırmalama huylarından kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık sonucu kendiniz hastanelerde, kedinizi veteriner hekimlerin ofislerinde uzun süreler gözetim altında bırakmak istemiyorsanız öncesinde hastalığa karşı önlem almalısınız.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı, bir kedinin tırmalaması veya ısırması yoluyla insanlara bulaşabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalığa kedilerde yaygın olarak bulunan Bartonella henselae bakterisi neden olur. Kedi tırmığı hastalığının belirtileri ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve döküntüdür. Kedi tırmığı hastalığı genellikle hafiftir ve kendi kendini sınırlar, ancak bazen daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi tipik olarak antibiyotiklerle yapılır.

Kedi tırmığı hastalığı, yakalanan çoğu insan, bunu bir kedi tarafından tırmalanarak veya ısırarak yapar. Kedi tırmığı hastalığına neden olan bakteriler genellikle kedilerde bulunur ve tırmalama veya ısırma yoluyla insanlara bulaşabilir. Kedi tırmığı hastalığının semptomları genellikle hafiftir ve kendi kendini sınırlar ancak bazen daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Tedavi tipik olarak antibiyotiklerle yapılır.

Tırmalayan Kedi Veterinere Götürülür Mü?

Kediniz normalden daha fazla tırmalıyorsa, bu bir sağlık sorununun işareti olabilir. Alerjiler, parazitler ve enfeksiyonlar, aşırı tırmalamanın olası nedenleridir. Kediniz de etkilenen bölgeyi yalıyor veya ısırıyorsa, bu bir alerji belirtisi olabilir. Herhangi bir kel nokta, kızarıklık veya şişlik görürseniz, kedinizi veterinere götürün.

Kediler genellikle kendilerini tımarlamak için kaşınırlar, ancak bazen aşırı kaşınmak bir sağlık sorununun işareti olabilir. Alerjiler, parazitler ve enfeksiyonlar, aşırı kaşınmanın olası nedenleridir. Kediniz de etkilenen bölgeyi yalıyor veya ısırıyorsa, bu bir alerji belirtisi olabilir. Herhangi bir kel nokta, kızarıklık veya şişlik görürseniz, kedinizi en yakın veteriner kliniklerine götürün.

Alerji nedeniyle aşırı kaşındığını düşünüyorsanız ve kendini tırmalıyorsa, kedinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. İlk olarak, alerjeni tanımlamaya çalışın ve onu kedinizin ortamından uzaklaştırın.

Kedinizin mamasına alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, hipoalerjenik bir diyete geçme konusunda veterinerinizle konuşun. Kaşıntıyı gidermek için kedinize antihistaminikler vermeyi de deneyebilirsiniz, ancak kedinize herhangi bir ilaç vermeden önce veterinerinizle konuştuğunuzdan emin olun.

Cevap yazın